تاریخچه پوستر
از هنر تا تبلیغات: تاریخچه پوستر
حتی در زمان های قدیم، بازرگانان برای جذب مشتری، کالاهای موجود خود را بر روی پلاک های سنگی فهرست می کردند. قرن ها بعد، اولین پوسترهای تبلیغاتی رونمایی شد.
نگاه خیره عمو سام) از اوایل قرن نوزدهم، عمو سام نماد محبوب دولت ایالات متحده در فرهنگ آمریکایی و مظهر احساسات میهن پرستانه آمریکایی ها بوده است. (در پوستر معروف جنگ جهانی اول که در آن انگشت سبابه دراز شده او پیامی واضح را منتقل می کند، اجتناب ناپذیر است: “من تو را برای ارتش ایالات متحده می خواهم.” پوستر سال 1917) طراحی شده توسط جیمز مونتگومری فلاگ ( وظیفه میهن پرستانه مردان جوان را برای جنگیدن در راه وطن در جنگ جهانی اول یادآور میشد. ارتش ایالات متحده با این پوستر، تبلیغاتی را در طول جنگ جهانی اول و همچنین جنگ جهانی دوم انجام داد که تا به امروز هم ادامه دارد.
منشا پوسترهای امروزی
اجداد پوسترهای امروزی لوح های سنگی بودند که مصریان باستان نمادهایی را روی آن ها میتراشیدند. پلاکهای چوبی با آگهیهای عمومی که رومیها در میدانهای شلوغ و پر رفت و آمد نصب میکردند و در قرون وسطی اعلامیههای پوستر مانند در میدانهای بازار یا جلوی کلیساها نصب میشد.
پوستر مدرن اولین بار در اواسط قرن پانزدهم و با اختراع ماشین چاپ توسط یوهانس گوتنبرگ ظاهر شد. پس از آن در حدود سال 1796، الویس زنفلدر، نوازنده و نمایشنامه نویس آلمانی، با الهام از یک روز بارانی هنگام مشاهده چگونگی ترسیم تصویر یک برگ بر روی یک قطعه سنگ آهک، لیتوگرافی را اختراع کرد که فناوری حیاتی برای طراحی پوستر مدرن و پیش درآمدی برای چاپ افست میباشد.
فرآیندی که زنفلدر ایجاد کرد، امکان بازتولید یک موتیف ترسیم شده روی یک تخته سنگی را بر روی کاغذ فراهم کرد. از آن زمان به بعد، اختراع زنفلدر امکان بازتولید انبوه پوسترها را برای همه چیز از تبلیغات رویداد گرفته تا سیاست فراهم کرد.
پیشگامان طراحی پوستر
طراحی پوسترهای اولیه در ابتدا توسط چاپخانهها و لیتوگرافها مدیریت میشد اما آنها قادر نبودند تا نیازهای رو به رشد مشتریان را برآورده کنند و در نتیجه تعداد زیادی از هنرمندان برای طراحی پوسترها استخدام شدند.
هنرمند فرانسوی ژول شره به عنوان پدر پوستر مدرن شناخته میشود. او در سال 1866 کارگاه لیتوگرافی خود را تأسیس کرد و در طول 40 سال حدود 1200 پوستر خلق کرد.
هانری دو تولوز لوترک، هموطن شره که با آثار هنری خود برای نمایش های متنوع پاریسی در مولن روژ، به نوعی تاریخچه پوستر را ثبت کرده است، به اندازه خود شره شناخته شده بود. او تقریباً هر شب را صرف به تصویر کشیدن انرژی زندگی شبانه غیرمعمول در تئاتر مونمارتر در طراحی های خود می کرد.
در اواخر قرن در آلمان، نقوش آرت نوو رواج یافتند. از مشهورترین پوسترهای آن دوره، پوسترهایی بود که آلفونس موخا برای نمایشنامه «گیزموندا» با بازی سارا برنهارت، بازیگر مشهور آن زمان، طراحی کرد. تمام کپی های نمایش عمومی پوستر به سرعت توسط هنردوستان به سرقت رفت.
پوستر به عنوان ابزار تبلیغات
پوسترهایی با طرحهای استادانه هنرمندان هنوز هم امروزه برای موزهها و تئاترها طراحی میشوند، اما عموم تمرکز پوسترها از دهه 1920 بر تبلیغات بوده است و برند و محصول جایگزین تزئینات مجلل شدهاند.
در طول قرن بیستم، پوستر با تبلیغات متاثر از جنبش های هنری زمان خود، از سبک باهاوس تا آرت دکو، به تکامل خود ادامه داد. پوسترها نه تنها برای تبلیغ کالاها بلکه برای تبلیغ پیامهای سیاسی نیز طراحی میشدند: نازیها و رژیمهای کمونیستی بلوک شرق از پوسترها برای اهداف تبلیغاتی خود استفاده میکردند. جوانان دهه 1960 (و نسل های بعدی) پوسترهای چه گوارای انقلابی را به دیوارهای خود آویزان میکردند. دیگر پوسترهای معروف آن زمان علیه تسلیحات هسته ای، جنگ ویتنام، آلودگی و ازدیاد جمعیت صحبت می کردند.
با گذشت زمان رسانه های جمعی کل رویکرد تبلیغات را تغییر دادند و تلویزیون تبلیغات محصول را مستقیماً به اتاق نشیمن مردم آورد.
پوستر اما باقی ماند. پوسترها هنوز روی ستون های تبلیغاتی که در سال 1854 اختراع شدند دیده می شوند ، اگرچه امروزه این ستونها به روز شده اند و اکنون در قرن بیست و یکم با پوسترهایی که از پشت نورپردازی شده اند می چرخند.
آینده اما متفاوت به نظر می رسد. «پوستر در مفهومی کلی تر ادغام شده است.» در ایستگاه اتوبوس یا قطار، یک پوستر تبلیغاتی نورانی را میتوان با «سقف سبز» ترکیب کرد تا «تکهای از مبلمان خیابان» ایجاد شود.
در عصر دیجیتالی شدن، پوستر با مفهوم تاریخی آن فاصله بسیاری گرفته است.
هیچ نظری وجود ندارد